Aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie

Aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie

Aspergebitterballen! Die mochten natuurlijk niet ontbreken in mijn bitterballenassortiment. Als er één delicatesse van Hollandse – of in mijn geval Brabantse – bodem is waar ik gek op ben dan is het wel de witte asperge. Omdat het aspergeseizoen zo kort is maak ik daar zoveel mogelijk gebruik van. Tussen eind april en eind juni staan er gemiddeld twee keer in de week asperges op het menu bij ons thuis. Meestal 1 keer op klassieke wijze met ham en ei (maar dan uit de stoomoven!) en de andere keer door de pasta met spekjes of gerookte zalm, in een risotto of op een plaattaart met geitenkaas en serranoham. Aan het einde van het aspergeseizoen koop ik nog snel een voorraadje voor in de vriezer. En zodra de laatste op zijn kijk ik al weer verlangend uit naar het moment dat het bordje ‘ asperges te koop’ buiten staat bij het boertje een paar honderd meter verderop.

Bitterballen met asperges

Er was geen twijfel mogelijk dat er een bitterbal met asperges in Het Bourgondische Bitterballenboek moest komen. Deze aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie zijn dan ook mijn favoriete smaak in het lente-seizoen. Ik ben net zo lang gaan testen met het recept tot het helemaal geperfectioneerd was!


Deze bitterbal moest echt naar asperges smaken maar die smaak mocht niet overheersen. Ik wilde ook de ham, ei en peterselie terug kunnen proeven. En zien! Het duurde ongeveer vier aspergeseizoenen voordat deze aspergebitterballen maar het is me gelukt! Waar nou uiteindelijk het geheim in zat? In het gebruik van een bouillonblokje en het goed op smaak brengen met zout en peper. Dit haalt de smaak van de asperges, maar ook van de andere ingrediënten, echt op.

Ook in de verhoudingen kookvocht versus bouillon en de hoeveelheid ei, ham en peterselie is in de afgelopen jaren flink wat gesleuteld. Maar het eindresultaat van deze aspergebitterballen is fantastisch: een bordje klassieke asperges vermomd als bitterbal 🙂

Het recept voor aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie vind je in Het Bourgondische Bitterballenboek. Maar je kunt het recept ook los kopen voor slechts € 1,25 via deze link of onderstaande knop.

Aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie

Aspergebitterballen met ham, ei en peterselie

Trefwoord: asperges, bitterballen, borrelhapje
Porties: 60 bitterballen

Ingrediënten

  • gelatine
  • boter
  • bloem
  • asperges
  • kookvocht
  • geroosterde beenham
  • ei
  • peterselie

Notities

De bereidingswijze van dit recept, inclusief de juiste hoeveelheden aan ingrediënten en stap-voor-stap instructies voor het maken van salpicon en het portioneren, rollen en paneren van de aspergebitterballen vind je in Het Bourgondische Bitterballenboek.
Of bestel je los via de link op www.bitterbalrecepten.nl.
CategoriesNiet gecategoriseerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept