Mijn ‘signature-bitterbal’! Ik ben nog niemand tegengekomen bij wie deze chorizo-paprika bitterballen niet meteen favoriet zijn. Als er maar één bitterbalrecept is dat je zelf gaat maken, laat het dan dit zijn. De vulling is geïnspireerd op het idee van de chorizobitterballen van broodjeszaak Smeer ’m uit Tilburg, die ik jaren terug proefde in de pop-up-Foodhall 88.
Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het zelf maken van bitterballen. Het rollen van de balletjes is voor mij een soort van zen-achtige bezigheid.
De hoeveelheid afwas op mijn aanrechtblad daarna niet meegerekend… Maar ik beloof; deze chorizo-paprika bitterballen zijn het meer dan waard.
En – net als alle andere smaken bitterballen – zelfs al weken of maanden van te voren helemaal voor te bereiden.
Zelf chorizo-paprika bitterballen maken. Veel werk?
Het lijkt heel veel werk maar als je het maken van de bitterballen verdeelt over 2 dagen valt het best wel mee. De salpicon (vulling van dikke ragout) maak ik vaak de avond van tevoren. De ingrediënten voor de chorizo-paprika bitterballen zijn in elke supermarkt verkrijgbaar. Dat scheelt weer. Ik gebruik ook gewoon bouillonblokjes in plaats van verse bouillon. Doordat de chorizo-paprika bitterballen zo’n smaakexplosie zijn is het niet de moeite om daar bouillon voor te trekken. Ook dat scheelt veel werk. Gebruik 1 bouillonblokje dat je oplost in 500 ml water.
Dan is het de volgende dag nog slechts een kwestie van de bitterballen rollen en paneren. Overigens een prima klusje om kinderen bij te laten helpen 😉
Als je eenmaal de slag te pakken hebt is het eigenlijk niet zoveel meer werk om een dubbele hoeveelheid bitterballen te rollen.
Ik maak daarom vaak twee smaken tegelijkertijd. Dit levert meteen een flinke voorraad heerlijke borrelhapjes op die prima in de vriezer bewaard kunnen worden. Op zoek naar nog meer recepten dan je op deze site kunt vinden? In Het Bourgondische Bitterballenboek staan maar liefst 30 unieke bitterbalrecepten – en nog een aantal variatietips.
Chorizo-paprika bitterballen
Ingrediënten
- 6 gram gelatine
- 60 gram boter
- 90 gram bloem
- 300 gram rundvleesbouillon afgewogen en afgekoeld
- 225 gram chorizo vel verwijderd en in stukken van ongeveer 1 cm
- 50 gram rode paprika in stukken
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder dulce of picante naar smaak
- 1 of 2 bosuitjes fijngehakt
Instructies
- Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
- Bak de stukjes chorizo even aan in de hapjespan waarin je de salpicon gaat maken. Op deze manier zijn ze makkelijker te pureren. Haal ze uit de pan, maar laat een beetje van het uitgebakken vet erin zitten.
- Pureer de uitgebakken chorizo met de afgekoelde bouillon, de stukken rode paprika en de paprikapoeder.
- Smelt de boter in de hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te garen.
- Voeg de afgekoelde chorizobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
- Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe – maar waarschijnlijk is dit niet nodig door de gebruikte ingrediënten.
- Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.
Notities

Een reactie achterlaten om een bitterballen #goodiebag te winnen, doe ik natuurlijk onder een post van een bitterbalrecept! En deze smaakcombinatie lijkt me dus echt heerlijk! Maar ben natuurlijk vooral benieuwd welke smaak de gouwe ouwe bitterbal kan overtreffen!
Dat is deze hoor 😉
Dit recept was inderdaad een regelrechte hit! Een ieders favoriet die hem tot nu toe geproefd heeft. Heb nu 6 smaken geprobeerd. En wil elke keer nieuwe smaken proberen. Maar zodra de chorizo paprika bitterballen op zijn, zijn dat toch echt degenen die ik opnieuw maak en prefereer boven weer een nieuwe smaak proberen
#goodiebag
Wow al 6 smaken! Ik vind het zelf nog steeds leuk om nieuwe smaken te maken maar deze blijft toch bij de meesten favoriet 🙂
Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van bitterballen iets met een slechte ervaring als kind zijnde. Maar toen ik dit recept zag, moest ik toch mijn eigen variatie hierop maken! En dat werden heerlijke kaas bitterballen. Wat heb ik genoten! Dus nu ben ik om en ga ik deze combinatie ook zeker een keer proberen #goodiebag en boek zouden wel heel mooi uitkomen ter inspiratie voor meer positieve ervaringen met bitterballen
Wat leuk dat je er een variatie op hebt gemaakt! Zat er nog wel chorizo in? Of zijn ze helemaal vega geworden 😉
Dit recept heeft voor mij het experimenteren met eigengemaakte bitterballen op gang gebracht. Het officiële bitterballenboek is ook naar aanleiding van deze post gekocht en daaruit is inmiddels al veel gerold. Kan niet wachten op nog meer, onverwachtse, smaakcombinaties. #goodiebag
Wat ontzettend leuk om te lezen Sanne!
Het eerst recept dat ik probeerde uit je boek en ik ben meteen enthousiast!
Ik zie dat je de gelatine altijd in grammen meet. Gebruik jij ook gelatineblaadjes? Want dat komt dan nooit lekker uit (de blaadjes van Dr Oetker zijn 1.8 gr per stuk) 🙂
Gebruik je dan bijvoorbeeld halve blaadjes? Of maakt een beetje meer gelatine niet uit in de recepten (4 blaadjes is 7,2 gr, dus eigenlijk teveel voor de recepten die om 6 gr vragen).
Ik weet niet hoe nauw dat komt bij bitterballen?
Alvast dank! En dat er maar veel bitterballen mogen volgen 🙂
He Charlotte, dankjewel voor je enthousiaste reactie! Ik gebruik inderdaad ook gelatineblaadjes van Dr.Oetker en was eigenlijk in de veronderstelling dat ze 2 gram waren 😉 Dus voor 6 gram gebruik ik 3 blaadjes. Maar het maakt niet uit als er iets meer in zit, zolang je ze goed laat weken dan lost het gewoon op en ga je dat niet terugproeven qua smaak. 4 is dus ook helemaal prima. Veel plezier met het maken van andere bitterballen. Groetjes Ilona
Top, dankjewel!
Tot nu toe 4 blaadjes gebruikt, maar zal eens kijken of het dan met 3 blaadjes net zo goed werkt 🙂
Helemaal leuk Ilona. Zijn deze bitterballen ook geschikt voor in de airfryer?
Zelfgemaakte bitterballen zijn niet echt geschikt om te bereiden in de airfryer. Alle kant-en-klare bitterballen die je daarvoor kunt kopen zijn al voorgefrituurd. Als je ze ongefrituurd in de airfryer bakt blijven ze bleek en niet krokant.