Chorizo-paprika bitterballen

Chorizo-paprika bitterballen ingredienten

Mijn ‘signature-bitterbal’! Ik ben nog niemand tegengekomen bij wie deze chorizo-paprika bitterballen niet meteen favoriet zijn. Als er maar één bitterbalrecept is dat je zelf gaat maken, laat het dan dit zijn. De vulling is geïnspireerd op het idee van de chorizobitterballen van broodjeszaak Smeer ’m uit Tilburg, die ik jaren terug proefde in de pop-up-Foodhall 88. 

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het zelf maken van bitterballen. Het rollen van de balletjes is voor mij een soort van zen-achtige bezigheid.
De hoeveelheid afwas op mijn aanrechtblad daarna niet meegerekend… Maar ik beloof; deze chorizo-paprika bitterballen zijn het meer dan waard.
En – net als alle andere smaken bitterballen – zelfs al weken of maanden van te voren helemaal voor te bereiden.

Zelf chorizo-paprika bitterballen maken. Veel werk?

Het lijkt heel veel werk maar als je het maken van de bitterballen verdeelt over 2 dagen valt het best wel mee. De salpicon (vulling van dikke ragout) maak ik vaak de avond van tevoren. De ingrediënten voor de chorizo-paprika bitterballen zijn in elke supermarkt verkrijgbaar. Dat scheelt weer. Ik gebruik ook gewoon bouillonblokjes in plaats van verse bouillon. Doordat de chorizo-paprika bitterballen zo’n smaakexplosie zijn is het niet de moeite om daar bouillon voor te trekken. Ook dat scheelt veel werk. Gebruik 1 bouillonblokje dat je oplost in 500 ml water.
Dan is het de volgende dag nog slechts een kwestie van de bitterballen rollen en paneren. Overigens een prima klusje om kinderen bij te laten helpen 😉

Als je eenmaal de slag te pakken hebt is het eigenlijk niet zoveel meer werk om een dubbele hoeveelheid bitterballen te rollen.
Ik maak daarom vaak twee smaken tegelijkertijd. Dit levert meteen een flinke voorraad heerlijke borrelhapjes op die prima in de vriezer bewaard kunnen worden. Op zoek naar nog meer recepten dan je op deze site kunt vinden? In Het Bourgondische Bitterballenboek staan maar liefst 30 unieke bitterbalrecepten – en nog een aantal variatietips.

Chorizo-paprika bitterballen

Trefwoord bitterballen
Porties 40 bitterballen

Ingrediënten

  • 6 gram gelatine
  • 60 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 300 gram rundvleesbouillon afgewogen en afgekoeld
  • 225 gram chorizo vel verwijderd en in stukken van ongeveer 1 cm
  • 50 gram rode paprika in stukken
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder dulce of picante naar smaak
  • 1 of 2 bosuitjes fijngehakt

Instructies

  • Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Bak de stukjes chorizo even aan in de hapjespan waarin je de salpicon gaat maken. Op deze manier zijn ze makkelijker te pureren. Haal ze uit de pan, maar laat een beetje van het uitgebakken vet erin zitten.
  • Pureer de uitgebakken chorizo met de afgekoelde bouillon, de stukken rode paprika en de paprikapoeder.
  • Smelt de boter in de hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te garen.
  • Voeg de afgekoelde chorizobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
  • Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe – maar waarschijnlijk is dit niet nodig door de gebruikte ingrediënten.
  • Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Notities

Ga verder met het portioneren, rollen en paneren van de bitterballen. Tips om zelfgemaakte bitterballen in te vriezen en te frituren vind je hier.
Tip: serveer de chorizo-paprika bitterballen met aïoli – echt een topcombi.
Chorizo-paprika bitterballen ingredienten
Foto credits: Debbie Bodewes
CategoriesGeen categorie