Geen excuus meer om geen frituurpan te kopen

Frituurpannetje onder afzuigkap

” Kan ik zelfgemaakte bitterballen ook in de airfryer bakken?” Het is zo ongeveer de meest gestelde vraag sinds ik op Instagram actief ben als Bitterballenkoningin! In Het Bourgondische Bitterballenboek heb ik een hele pagina gewijd aan het antwoord op die vraag. Maar het komt er in het kort gezegd op neer dat bitterballen – vooral zelfgemaakte die niet voorgefrituurd zijn zoals die uit de supermarktschappen – toch echt het allerlekkerst bruin en krokant uit de olie komen.

Nu heb je daar helemaal niet perse een frituurpan voor nodig, want in een pannetje op het fornuis kun je ook frituren. Maar toegegeven; een frituurpan met temperatuurregelaar en een frituurmandje is toch wel een stuk makkelijker.

Waarom geen frituurpan in huis?

Er blijken een aantal redenen te zijn dat veel Nederlanders vandaag de dag schijnbaar niet meer beschikken over een frituurpan. Ik som ze hieronder even op:

 • de frituurlucht in huis na het het frituren
 • geen zin hebben om naar de schuur of het balkon te lopen om buiten te frituren
 • men is bang dat het aanschaffen van een frituurpan aanleiding is om meer te gaan snacken
 • het is veel werk om een frituurpan schoon te maken
 • hij neemt veel opbergruimte in beslag

Maar wat als ik al deze bezwaren nu eens weg kon nemen? Degenen die mij op Instagram volgen zien regelmatig mijn mini frituurpan voorbij komen. Ik heb hem vanaf het moment dat ik hem in de showroom van Bourgini zag staan meteen omgedoopt naar ‘ bitterballenpannetje’. Het was liefde op het eerste gezicht en de liefde is nog niet over.

Ik kreeg dit kleine frituurpannetje toegestuurd door Bourgini om te kijken of ik het wat vond. Het feit dat ik hier nu een hele blogpost aan wijdt zegt al genoeg. Geen van de bovenstaande excuses gaat namelijk nog op met dit kleine pannetje. Ik zal ze een voor een wegnemen.

Geen vieze luchtjes in huis

Het bitterballenpannetje heeft een deksel. Als je hem al tijdens het opwarmen onder een werkende afzuigkap zet en deze ook na het frituren nog even aan laat staan heb je geen vieze frituurlucht in huis. Ik leg een grote snijplank op mijn gaspitten en zet daar het frituurpannetje op.

Daarmee kom ik meteen bij punt 2; het geen zin hebben om buiten te frituren. Dat snap ik wel. Ik deed het tot ik dit pannetje kreeg wel, en nog steeds als het lekker weer is om buiten in de zon te borrelen. Maar in de winter zet ik hem dus gewoon onder de afzuigkap en kan lekker bij mijn borrelgasten blijven terwijl de bitterballen frituren.

Ik koop geen frituurpan want dan ga ik allemaal gefrituurde dingen eten

Zelf gebruik ik mijn frituurpannen (ik heb inmiddels 3 formaten) alleen maar voor bitterballen. Een heel enkele keer bak ik er frietjes in als bijgerecht bij mijn favoriete gegrilde kippetjes van de BBQ. Maar zeker met dit mini frituurpannetje is de verleiding om er friet en frikandellen in te gaan bakken niet zo groot. Er past namelijk gewoon niet zoveel in 😉

Zes bitterballen is zo’n beetje de maximale hoeveelheid. Acht is ook wel gelukt maar de kans is groot dat je olie te snel afkoelt in die kleine hoeveelheid. Er past namelijk maar 1 liter frituurolie in. Ook weer opgelost dus.

Het is zoveel werk om een frituurpan schoon te maken

Dat is misschien zo met een wat grotere pan. Zelf vind ik het daarbij altijd het lastigst om het verwarmingselement schoon te krijgen. Maar dit kleine pannetje maak ik letterlijk binnen 2 minuten schoon. Het verwarmingselement zit namelijk om het pannetje heen. Kwestie van deksel eraf halen, frituurmandje in de vaatwasser doen. Olie door een zeef gieten (of in een lege oliefles als hij meteen weg kan). De binnenkant van de frituurpan schoonvegen met wat keukenpapier en klaar is de bitterballenbakker!

Echt waar. Geloof je me niet? Ik heb er een filmpje van gemaakt wat ik snel met jullie deel.

Ik heb geen ruimte voor een frituurpan.

Dit frituurpannetje is echt heel klein. Je kunt er vast een plekje voor vinden in een keukenkastje of in de schuur.

Disclaimer: ik heb de Bourgini Classic Fryer & Fondue Frituurpan van 1 liter ontvangen van de producent. Er is mij echter niet gevraagd hier iets over te delen, ook niet tegen betaling. Bovenstaande komt puur voort uit mijn persoonlijke enthousiasme en het plezier wat ik al aan dit pannetje heb beleefd.

CategoriesNiet gecategoriseerd
  1. Esther says:

   Jaaa ik waag graag een gokje om zo de felbegeerde #bourgini in de wacht te slepen! Het boek is al in tha house, dus dan kan ik m’n weerzin tegen de snollebollekes overboord gooien en gaan rollen!

   1. Danique says:

    Ik hoop mijn lieve mama hiermee te kunnen verrassen ✨. Ze is net 70 jaar geworden , maar ziet er nog uit als 60 (we houden haar jong ). Ondanks wat dingetjes aan dr gezondheid staat ze al jarenlang elke dag ‘s ochtends op om ontbijt voor ons te maken en om ons uit te zwaaien ❤️❤️. We houden allebei van lekker eten, waaronder natuurlijk bitterballen alleen onze frituurpan staat zo hoog en is zo zwaar dat we die allebei niet kunnen optillen.. dus daar moeten we altijd tot wachten tot mijn vader frietjes gaat maken haha. Het zou zo leuk zijn als we lekker een keertje per week s middags wat versgemaakte bitterballen erin kunnen gooien en lekker met een drankje op de bank kunnen zitten ✨. Ze doet zoveel voor andere mensen, staat voor iedereen klaar, dag en nacht, daarom zou het zo leuk zijn als zij nu zelf in het zonnetje wordt gezet #bourgini

   2. Daar hou ik nu van hè..klein maar fijn . Lijkt me een superhandig pannetje! Niet teveel ..rustig aan ..en genieten van het lekkers.. Doe mij maar een kleine portie! En het pannetje natuurlijk . Die wil ik graag proberen. #bourgini

  2. Miranda says:

   O wauw wat zou dat gaaf zijn!! Je boek staat op mijn verlanglijstje want ik wil heel graag heel goed leren om bitterballen te maken. En dit mooie kleine pannetje kan me daarbij helpen om zo ook deze zomer Sicillie iets dichterbij te brengen nu we niet heen kunnen. Zo kan ik hierin ook overheerlijke aranchini balletjes maken ( heb je daar ook een recept van?) #bourgini

 1. Moon says:

  Ooohhh die wil ook zooooo graag, na jou workshop EN de aanschaf van je boek ben ik bitterbal verslaafd, tot vreugde vd familie haha ik heb nu alleen de grote van #bourgini maar de kleine is echt geweldig voor oa bitterballen, oke niet oa gewoon alleen bitterballen hahaha enne iedereen blijft eraf dan … iets mine mine mine, nou nog ff winnen hihi

 2. Shakira Huerta says:

  Leuuuk!! Ik heb hem zelf gekregen voor mijn verjaardag maar ik wil hem graag winnen voor de man van mijn schoonmoeder! Ik had zelfgemaakte bitterballen uit jouw boek gemaakt en porties aan hem meegegeven. Zijn woorden ‘de lekkerste bitterballen die ik ooit heb gegeten!!’. Zij hebben een airfryer en ik heb duidelijk gezegd dat, dat niet kan maar hij echt moet frituren of olie in een pan moet gebruiken. Hij had het geniale idee om een bakje met olie in de airfryer te doen. Safe to say dat, dat niet de bedoeling was ahahaha! Het hele huis heeft twee dagen blauw gestaan, maaaar hij had wel overheerlijke bitterballen dus kon er heel hard om lachen. Als ik dit voor hem win hoeft hij niet meer van dit soort capriolen uit te hangen ;).
  #bourgini

  1. Pauline Lap says:

   Ik bak alles in de oven maar met jouw bitterballenboek wil ik toch echt dit bitterballenpannetje hebben, na al die lovende woorden van jouw . Nu moet het met een pan olie op het vuur #vindikeng. Dus ja, heel graag wil ik deze winnen.

  1. Myrthe says:

   Oeh…nu ruikt het hele huis nog een paar dagen naar vet als we bitterballen zonder frituurpan gebakken hebben. Ik ga er echt geen bal minder om eten, maar een kleine frituurpan buiten neer kunnen zetten zou een geweldige optie zijn! Deze mini van #bourgini zou perfect zijn…weinig ruimte en toch heerlijke bitterballen zonder de olielucht…. Ik waag graag een gokje!

  2. Jessica says:

   Dit pannetje is reuze handig al het weer eens Friet-uur is, want dan zijn de homemade bitterballen heel snel heet. #bourgini hoe laat is het? Friet-uur!

 3. Loes says:

  Deze wil ik zo graag winnen! Geen vieze frituurluchtjes meer in huis, makkelijk schoon te maken en handig op te bergen!! Wat wil je nog meer?! #bourgini

 4. Astrid says:

  Oh… ik ben dus zo’n Nederlander zonder frituurpan. En ook zonder airfryer overigens 🙂 Eigenlijk vooral omdat ik mezelf niet in de verleiding wil brengen om te regelmatig frites en snack thuis te gaan bakken.

  Maar… sinds ik jou volg denk ik steeds ‘zal ik het eens proberen?’ En zeker sinds de terassen dicht zijn, wil ik steeds zelf aan de slag gaan om bitterballen te maken. Aangezien ik op vrijdagmiddag wel erg graag met een drankje op het terras zit en een lekkere bitterbel daar wel echt bij past. Maar ja – ik heb geen frituurpan hè 🙂 Dus ik doe graag mee met deze actie om zo’n mooi pannetje te winnen! #bourgini

 5. Niki says:

  Ik doe graag mee met deze winactie!ik heb al jaren geen frituurpan meer in huis vanwege het schoonmaken en de geurtjes maar toen ik jouw stories een paar maanden geleden zag met hoe makkelijk deze mooie #bourgini friteuse schoon te maken was, kwam deze met stip op mijn foodie verlanglijst en nu ga ik heel hard duimen zodat ik hopelijk ook binnenkort jouw bitterballen recepten kan maken in deze friteuse 🙂

 6. Saskia says:

  Geweldig! Hebben wij in ons appartementje geen excuus meer dat er geen buiten is! Kunnen we altijd bitterballen maken. #bourgini

  1. Agnes van Son says:

   Zo’n maand geleden heb ik een frituurpan gekocht en tegen beter weten in toch zo’n grote genomen. Dus buiten onder het afdak frituren. En steeds vaker denk ik had ik nou toch maar naar jouw tip geluisterd en die echte bitterballenpan #bourgini gekozen..

   1. Larissa says:

    Ik kan door een missende galblaas niet meer goed tegen vettigheid, maar zo nu en dan wil ik nog wel eens een patatje eten. Gewoon zoals ik hem ken, uktde frituurpan. Thuis hebben we voor 1 persoon een veel te grote, vind ik zelf, waardoor ik altijd té veel erin stop. Deze frituurpan zou super voor mij zijn, door de kleine inhoud dat erin kan. Ik ben benieuwd of hij bij mij terechtkomt #bourgini

 7. Anja says:

  Ohhhh dit kleine schattige #bourgini frituurpannetje is zo welkom in ons huis!! De loper ligt klaar hoor! De bitterballen naar recept van de enige echte @bitterballenkoningin liggen in de vriezer dus meer dan welkom!!!

 8. Aline Bouma says:

  Wat een super handig apparaat, een bitterbal hier en een loempiaatje daar, kijk hoe die #bourgini gaat! Als ik zou winnen staan er toch iets vaker bitterballen op het de kaart. Zelf de bitterballen maken; rendang, roti, gorgonzola, zalm en geitenkaas….maar jij bent en blijft toch altijd de enige échte bitterballenbaas

 9. Merel says:

  Wat leuk om te lezen!! Ik houd van lekker eten en ook bitterballen zijn een favoriet van mij, heerlijk! #bourgini ik waag graag een kansje 🙂

 10. Renske says:

  Ohh dit zou echt super zijn, het schoonmaken van de grote is echt zo’n ellende!! En met onze experimenten wil er wel eens wat exploderen!! Met deze gaat het vast helemaal goed komen!! En kunnen we onze bitterballen avonturen nog meer perfectioneren, wetende dat het hierin bij jou perfect gaat!! Rommelen nu nog wat met de temperatuur..

  1. Siebe says:

   Oh dat zou helemaal top zijn! Ik ben dat schoonmaken van de huidige frituurpan wel een beetje zat als Renske weer pulled pork bitterballen met kaas heeft gemaakt. #bourgini

 11. Hilde says:

  Ik waag heel graag een gokje, want ik heb deze heel toevallig gisteren nog bekeken op Bol ☺️. Jij had hem al een paar keer genoemd, dus dan moet het wel een aanrader zijn voor mij en mijn jongens!

 12. Karin says:

  Sinds ik het bitterballen boek heb ben ik verslaafd aan het maken van bitterballen. Ik heb ook het fantastische #bourgini pannetje gekocht maar hoe geweldig als ik mijn mama blij kan maken met een #bourgini pannetje zodat ik mijn zelf gemaakte bitterballen mee kan nemen als ik bij haar op visite ga zonder dat ik steeds mijn mini frituur pannetje mee hoef te nemen

 13. Suus says:

  Jaaa! Dit #bourgini frituurpannetje lijkt me super handig. Vooral omdat het zo makkelijk is om schoon te maken. Ik hou van koken en frituren maar niet van schoonmaken haha xD

 14. Marjan says:

  O dat klinkt goed allemaal ! Heb aan al die punten ook een hekel . Dus dit klinkt als muziek in mijn oren de mini frituurpan, dus ik waag graag ook een gokje …

 15. Hungry Dutchie says:

  Dit is mijn stiekeme droom! Een klein frituurpannetje. Ja, voor de bitterballen, maar ook voor het bakken van kroepoek, tempe, tempura, risoles…. noem het maar op! Nu ik weet dat hij bestaat, komt hij sowieso op de Bucket List! Zou uiteraard helemaal mooi zijn als ik hem win! #bourgini

 16. Kim says:

  Ziet er inderdaad superhandig uit ! Bij ons zou het dan een bitterballen / mikate (afrikaanse mini oliebolletjes) pannetje worden! Daar lijkt hij namelijk ook perfect voor en daar zal mijn vriend heel blij van worden, al is hij inmiddels ook helemaal weg van ‘bitterballs’. In het begin vond hij het helemaal niks haha! De knapperige buitenkant gecombineerd met de zachte romige binnenkant.. daar moest hij echt even aan wennen. Maar nu bestelt hij ze zelfs zelf regelmatig als we op het terras zitten (those good old days ;)).

  1. Nicole says:

   Jaaaaa, ik doe mee!!!! Wilde laatst al dit pannetje aanschaffen omdat jij zo enthousiast bent (en ik de grote frietpan beu ben) maar het is niet leverbaar. Zat echt zó te balen. Keek al naar andere merken maar zou deze toch echt heel graag willen. Dus… kom maar op #bourgini

 17. Oh yes! Ik ben zo nieuwsgierig nu naar dit mini pannetje die perfect zou passen in mijn mini huisje met mini keukentje haha pas jou boek in huis. De eerste partij bitterballen liggen al in de vriezer. Ik ben idd zo iemand die geen grote stink frietpan in huis wilt. Maar deze klinkt perfect voor onze homemade bitterballen die nu gebakken worden in een steelpannetje.
  Wij gaan vrijdag weer genieten van de ballen dus kom maar op met die pan van je haha
  #bourgini

 18. Leanne says:

  Dit lijkt me geweldig om uit te proberen! Een frituurpan staat op mijn lijstje, maar deze is natuurlijk fantastisch! Enn.. Ik ben dol op bitterballen, komt dat even goed uit! #bourgini

 19. Nathalie says:

  Oeh, wat een leuke winactie! Het bitterballenpannetje stond al op mijn verlanglijstje. Heb mijn vorige frituurpan weggedaan, nadat ik alleen nog mijn airfryer gebruikte. Inmiddels spijt… want er is zoveel dat de airfryer niet kan!

 20. José Winkel says:

  Hoi Ilona,

  Wat heb je een leuke website! Had nog niet eerder van je gehoord en maar wat en super uitvinding het ‘bitterballenpannetje’ zelf heb ik een eigen pagina op Instagram @KookJoos en plaats hier regelmatig foto’s van mijn gerechten. Laatst ben ik begonnen met het maken van chorizo/kaas kroketjes etc, deze winactie sluit hier super bij aan. Ik vond het maken maar vervelend, elke keer naar buiten naar onze grote frituurpan. Dit pannetje is super handig om meer te experimenteren!! als ik zal winnen zal ik zeker even een receptje van jou delen en maken in dit pannetje. #Bourgini #winactie #lovefood #@KookJoos #@bitterballenkoniging.nl

 21. Lisa says:

  Ooh ik heb eerder jouw post gemist waarop jij deze aanraadde. Ik dacht namelijk nog ik wil niet zo’n grote frituurpan dat zou zo slecht voor mijn lijn zinn dus ik wil deze mini wel winnen #bourgini

 22. Hannah says:

  Wat leuk! Ik houd ontzettend van frituursnacks, maar het grootste nadeel is wel dat alles zo vet wordt en natuurlijk de stank. Dit zou echt de ultieme oplossing zijn! #bourgini

 23. Marianne Scholten says:

  Mjammie mjammie, je balletjes zien er zo lekker uit.
  De grotere broer heb ik al in ons bezit. Die gebruiken we eigenlijk alleen voor friet. De rest heb ik verboden omdat ik hem dan zo vaak moet schoonmaken.
  Daarom zou ik ook graag de kleine #bourgini willen hebben. Dan gaan we ook snel ballen in allerlei soorten en smaken creëren.

  1. Annemiek says:

   Oké ik doe mee na alle positieve berichten over deze Bourgini frituurpan. Met je bitterballen boek die gaat verhuizen naar Zuid Frankrijk wil ik de Fransen wel aan de bitterballen krijgen. Ik begin uiteraard met hun Franse kazen erin te verwerken dan komt het wel goed. Ik zal ruimte overhouden in mijn verhuisdoos Ilona.

 24. Lotus says:

  Als je klein woont, dan moet alles in de keuken ook klein zijn! Geen ruimte voor enorme apparaten (helaas). Dit zou perfect zijn voor in ons Haagse appartementje. Ik doe graag mee! #bourgini

  1. Mandy says:

   Ik heb dus op dit moment 6 verschillende smaken bitterballen uit jouw boek (where else uit) in de vriezer liggen, maar eet ze veel te weinig om alle hierboven door jou genoemde redenen. Dus nu wil ik dit kleine pannetje. Het liefst winnen. Maar anders is voor m’n verjaardag ook goed

 25. Geniale uitvinding van #bourgini voor mij Ik gebruik altijd het ‘anders-ga-ik-te-veel-frituren-excuus’ maar met een frituurpannetje waar mooi één portie bitterballen in past is dat onzin en alleen maar reden om jouw recepten te gaan maken

 26. Mandy says:

  Ik heb dus op dit moment 6 verschillende smaken bitterballen uit jouw boek (where else uit) in de vriezer liggen, maar eet ze veel te weinig om alle hierboven door jou genoemde redenen. Dus nu wil ik dit kleine pannetje van #bourgini. Het liefst winnen. Maar anders is voor m’n verjaardag ook goed

  1. Anouk says:

   Ik kreeg van mijn man je bitterballenboek voor mijn verjaardag. Alleen hebben we geen frituurpan . Dat was hij even vergeten. Dus ik wil deze graag voor hem winnen!

 27. Tamara says:

  ‘Onze keuken is toch veel te klein voor een frituurpan en al helemaal voor een airfryer, en wat frituren we nou helemaal!?’

  En toen viel met een klap het Bourgondische bitterballenboek op de mat en nu hebben we drie soorten bitterballen in de vriezer die we op ‘hoop van zegen’ in een klein sauspannetje frituren.

  Dus nee, ik had hem eerder niet nodig en nu maak ik alsnog heel graag een plekje vrij voor deze mini #bourgini

 28. Anouk says:

  Ik kreeg van mijn man je bitterballenboek voor mijn verjaardag. Alleen hebben we geen frituurpan . Dat was hij even vergeten. Dus ik wil deze graag voor hem winnen! #bourgini

 29. Desiree says:

  Mijn frietpan zouden ze beter een vetpan kunnen noemen. Ding is werkelijk niet schoon te maken. Op dit moment zitten onder het verwarmingselement alleen aangekoekte bitterballen. #bourgini verlos mij van deze pan, ik heb met eigen ogen gezien hoe makkelijk jij schoon te maken bent!

 30. Ik kan niet anders zeggen dat het een heel fijn pannetje is, dat #bourgini frituurtje! Ik heb ‘m al en ben er heel erg blij mee. Ilona zegt altijd dat er 8 bitterballen inpassen, maar wij zijn met z’n drieën thuis en ik weet dat er wel 9 homemade ballen in passen! Mijn zus en mijn papa hebben ‘m nog niet en dat ik terwijl ik wel al hun het Bourgondische bitterballenboek cadeau heb gedaan. Ik weet zeker dat zij er net zo blij mee zullen zijn als ik, dus graag win ik deze voor OF paps OF zus.

 31. Natasja says:

  Zo herkenbaar al je punten waarom geen frituurpan dat is precies waarom wij er geen één meer hebben. Ik ben benieuwd of wij net zo enthousiast kunnen worden over ‘jouw bitterballenpannetje’ van #bourgini als jij. Dat hij zo klein is dat we geen moeite hebben om er een opbergplek voor te vinden maakt ons erg vrolijk 🙂

 32. Ingrid Oosterhuis says:

  Wat een schattig pannetje van #bourgini. Wij hebben al jaren een Airfryer, maar wij zijn dol op bitterballen, maar er gaat niets boven eentje uit de frituur. En dat hij zo makkelijk schoon te maken is, is natuurlijk een heel groot pluspunt. Dan kan ik eindelijk ook zelf bitterballen maken, ik heb ze al zo vaak voorbij zien komen op Instagram, ik wil dat ook doen. Nu duimen maar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *