100% Italië bitterballen; met tomaat, Parmezaan, burrata en basilicum

De lekkerste Italiaanse smaakmakers samengebracht in 1 perfect borrelhapje: de 100% Italië bitterbal. Het originele recept van deze vegetarische bitterballen zoals ik dat vond in het Groot Culinair Croquetten kookboek van Edwin Cats bevat mozzarella in plaats van burrata en géén Parmezaanse kaas. Geïnspireerd door de goddelijke ‘Hit me’ amuse van Restaurant Beluga  in Maastricht verving ik de eerste keer dat ik er mee aan de slag ging een deel van de mozzarella door Parmezaanse kaas. Dat was ook meteen een echte hit 😉

In de uiteindelijke versie is de mozzarella bij toeval vervangen door de meer romige burrata aangezien manlief zich vergist had bij het boodschappen doen. Zo ontstaan de beste nieuwe gerechten. Of bitterballen in dit geval. Maar gebruik gerust mozzarella als je geen burrata kunt vinden. Of het, net als ik eigenlijk, zonde vind van de romige burrata om die omdat je de romigheid niet terug proeft in de bitterballen. 

Er miste volgens verschillende bitterballenproevers nog een kleine kick in mijn oorspronkelijke recept. En dus ging er – net voor het ter perse gaan van Het Bourgondische Bitterballenboek – nog een scheutje balsamicoazijn bij. Ook 100% Italië en het geeft net een iets andere smaakbeleving.

100% Italië maar niet 100% vegetarisch

Ik was trouwens een tijdlang in de veronderstelling dat mijn 100% Italië bitterballen ook 100% vegetarisch waren, omdat er geen gelatine wordt gebruikt. Totdat Renate van de blog FoodLoveLifeBeing me erop wees dat Parmezaanse kaas strikt genomen niet 100% vegetarisch is. Het stremsel wat daarvoor gebruikt wordt is namelijk afkomstig uit de maag van kalveren; alleen dan mag het Parmezaanse kaas genoemd worden. Gelukkig vinden veel vegetariers dit geen principieel probleem.

Bitterballen zijn het ideale borrelhapje om op voorhand te maken. Je kunt ze namelijk enkele maanden bewaren in de vriezer.
Maak gewoon het hele recept voor deze 100% Italië bitterballen , vries ze los van elkaar in (zie tips voor invriezen), verdeel ze in diepvrieszakjes en haal de hoeveelheid bitterballen die je nodig hebt. Bitterballen frituren vanuit bevroren toestand levert sowieso het beste resultaat op en verkleint de kans op klappen.

Nog een kleine disclaimer bij het frituren van bitterballen met een kaasvulling: de kans op klappen in de frituurpan is groter dan bij bitterbalvullingen zonder kaas. Lees hier hoe je dit kunt voorkomen.
En wees vooral niet teleurgesteld als het toch gebeurt. Dat overkomt mij ook.

Dit recept – en nog 29 andere bourgondische bitterbalrecepten – vind je in Het Bourgondische Bitterballen dat vanaf 27 maart 2020 voor € 22,50 verkrijgbaar is via Bol.com en via deze link.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

100% Italie bitterballen

Porties: 60 bitterballen

Ingrediënten

  • 500 gram gepelde tomaten uit blik
  • 150 gram boter
  • 20 gram tomatenpuree uit zo'n klein blikje
  • 190 gram bloem
  • 200 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 200 gram burrata in blokjes
  • 20 gram verse basilicum in fijne reepjes gesneden
  • 20 gram balsamicoazijn

Instructies

  • Zorg dat alle ingredienten klaarstaan. Pureer de gepelde tomaten met een staafmixer fijn en zeef het door een fijne zeef om de zaadjes te verwijderen.
  • Smelt de boter in een pan. Voeg de tomatenpuree (die dikke puree uit een klein blikje, dus niet de gezeefde tomatensaus) toe en laat deze zachtjes verwarmen in de boter, zodat de zuurheid verdwijnt. Voeg vervolgens in één keer de bloem toe en roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
  • Voeg de gezeefde tomatensaus in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Meng het goed door elkaar, zodat het warm is en haal vervolgens de pan van het vuur om 1 minuutje af te laten koelen.
  • Meng de blokjes burrata, de geraspte Parmezaanse kaas, balsamicoazijn en de basilicumreepjes goed met een rubberen spatel door de iets afgekoelde salpicon.
  • Proef nu en voeg naar smaak nog peper en zout toe. De salpicon mag best iets sterker smaken, eenmaal gefrituurd zwakt de smaak nog wat af. Wees echter voorzichtig met het zout, de Parmezaanse kaas is ook al zout.
  • Giet de salpicon over in een ovenschaal en laat afgedekt met vershoudfolie opstijven in de koelkast, het liefst een hele nacht

Notities

Ga verder met het portioneren, rollen en paneren
Recept voor bitterballen met tomaat, parmezaan, burrata en basilicum #bitterballen #recept #zelfmaken #vegetarisch #bitterbalrecepten | www.bitterbalrecepten.nl
Foto credits: Debbie Bodewes
CategoriesGeen categorie
  1. Anne says:

    Dit is nou een origineel vegetarisch bitterballen recept dat ik wel een keer voor mijn moeder wil maken. Die is vegetarisch en meestal zijn alle vegetarische opties om te borrelen niet echt heel spannend. #goodiebag

  2. Daisy says:

    5 stars

    Afgelopen weekend kregen we bezoek waarbij een vegetariër was. Dan moeten er natuurlijk vegetarische bitterballen gemaakt worden. De bitterbalrecepten van Ilona zijn echt de beste. Ook dit recept was heerlijk en gaan zeker vaker gemaakt worden. Ook de tips die ze geeft over bitterballen maken zijn goud waard! #goodiebag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept