Waarom klappen mijn bitterballen open tijdens het frituren?!

Bitterballen paneren en invriezen

Waarom klappen mijn bitterballen open tijdens het frituren? Hoe komt het dat mijn bitterballen openklappen in de pan? Deze vraag – in verschillende varianten – wordt mij als Bitterballenkoningin zo ongeveer het meest gesteld 😉 Het kan zijn dat je al Googlend op deze pagina terecht bent gekomen of hier door mij naar toe gestuurd bent omdat je me deze vraag stelde via een DM. Je bent dus sowieso niet de enige bij wie het frituren van bitterballen niet helemaal goed gaat.

Als je zelfgemaakte bitterballen openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is. Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse. Ik check dit bij een nieuwe frituurpan altijd even na met een keukenthermometer. Bij mijn veelgebruikte mini-frituurpannetje scheelde dit maar liefst 20 graden! Goed om te weten dus.

Een andere reden dat de vulling te heet wordt waardoor je bitterbal openklapt; je hebt ze iets te lang gefrituurd. Zet dus altijd een wekker. Bitterballen met een kaasvulling worden sneller heet – kaas zet uit – en liever frituur je die iets korter of op een lagere temperatuur. Niet-bevroren bitterballen klappen ook sneller dan bevroren bitterballen omdat de vulling sneller heet wordt.

Vergeet niet dat de korst van een zelfgemaakte bitterbal veel fragieler is dan de korst van een commercieel gemaakte bitterbal. Nou ja, de meeste in ieder geval. De kroketten en bitterballen van Holtkamp zijn net zo fragiel. Schud ze bij het in het vet laten zakken daarom meteen even los van elkaar zodat ze tijdens het frituren niet aan elkaar bakken.

Ook veel eerder in het proces bij het zelf maken van bitterballen kan het al fout gaan door uitstekende stukjes en scheurtjes bij je gedraaide salpiconballetjes.

Ben ik nog iets vergeten? Heb jij misschien nog een extra tip om te voorkomen dat zelfgemaakte bitterballen klappen tijdens het frituren? Laat dan vooral een reactie achter onder deze post 🙂

CategoriesNiet gecategoriseerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.