Ga terug
Chorizo-paprika bitterballen ingredienten
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Chorizo-paprika bitterballen

Trefwoord: bitterballen
Porties: 40 bitterballen

Ingrediënten

  • 6 gram gelatine
  • 60 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 300 gram rundvleesbouillon afgewogen en afgekoeld
  • 225 gram chorizo vel verwijderd en in stukken van ongeveer 1 cm
  • 50 gram rode paprika in stukken
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder dulce of picante naar smaak
  • 1 of 2 bosuitjes fijngehakt

Instructies

  • Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Bak de stukjes chorizo even aan in de hapjespan waarin je de salpicon gaat maken. Op deze manier zijn ze makkelijker te pureren. Haal ze uit de pan, maar laat een beetje van het uitgebakken vet erin zitten.
  • Pureer de uitgebakken chorizo met de afgekoelde bouillon, de stukken rode paprika en de paprikapoeder.
  • Smelt de boter in de hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te garen.
  • Voeg de afgekoelde chorizobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
  • Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe - maar waarschijnlijk is dit niet nodig door de gebruikte ingrediënten.
  • Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Notities

Ga verder met het portioneren, rollen en paneren van de bitterballen. Tips om zelfgemaakte bitterballen in te vriezen en te frituren vind je hier.
Tip: serveer de chorizo-paprika bitterballen met aïoli - echt een topcombi.